„KERTÜNK FÖLDJE ETTŐL ZÖLDEBB – KÖRNYEZETVÉDELMI MINTAPROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA NAGYTÁLYÁN” KEOP .– 6.2.0/A/09/2010-0149

Nagytálya Önkormányzata KEOP-6.2.0/A/-09-2010-0149 "Kertünk földje ettől zöldebb – környezetvédelmi mintaprojekt megvalósítása Nagytályán " címmel  nyújtotta be pályázatát, melyet 8.229.375 Ft  támogatási összeggel elnyert. A megvalósításra 2011. őszén került sor.

A település szerencsés módon ötvözi magában a múltat a jelennel, a kor igényeihez igazodó településképpel. Az itt élőket évszázadokon át a kedvező talajviszonyú termékeny föld tartotta meg. A sík és dombos területek lehetővé tették a szántóföldi növénytermesztést egyaránt. A Nagytályaiak a jó földet szorgalmas kezekkel munkálták mindíg, így a gazdasági életben meghatározó maradt napjainkig is a gazdálkodás.

Az Önkormányzat a régi, jól bevált és mára sajnos feledésbe merűlt komposztálást szerette volna a projekt segítségével újra  a köztudatba hozni.  A komposztálás megvalósítása során a lakosok saját tevékenységükből származó biohulladékot (konyhai, kerti nyers növényi hulladékot) saját kertjükben elhelyezett komposztáló eszközben történő komposztálással semlegesítik. A visszajutatott humusszal növelhetik a termőföldjük tápértékét!

A lakosság körében elvégzett előzetes felmérés alapján 200 db háztartásban jelezték hogy szívesen válallják a komposztláda öt éves használatát. A projektben résztvevő családok csoportfoglalkozások keretén belül kaptak felkészítést a láda rendeltetésszerű használatáról és összeszereléséről egyaránt.  Az előadások főbb témakörei: a KEOP ismertetése, elhelyezése az EU környezetvédelmi politikájában; szelektív hulladékgyűjtés fontossága; hulladékgazdálkodási piramis ismertetése; a komposztálás hasznossága, hatása környezetünkre; környzettudatos életmód hatása a közösségre. Az előadásokat környzetvédelemben jártas szakember tartotta aki a felmerülő kérdésekre azonnal tudott választ adni.

A projekt eredményesen zárult az önkormányzat elérte célját és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a jövőben is folytatni kívánja a hasonló projektek megpályázását és lebonyolítását!

Pályázatok

 

 

 

 

2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
06:5916:45

Holnap
Ágota, Ingrid
napja lesz.